Εδώ και μερικούς μήνες μου ζητήθηκε να δημιουργήσω ένα δίκτυο ιστοτόπων το οποίο θα περιείχε διαφορετική θεματολογία σε καθέναν από αυτούς. Έχοντας λοιπόν ήδη δημιουργήσει τους 5 από αυτούς δώσαμε τον πρώτο στο κοινό. Ο συγκεκριμένος αποτελούσε ιστότοπο online κοινότητας η οποία ομολογουμένως είχε πολλούς χρήστες. Τα δεδομένα που είχαν ήταν 27.000 μέλη. Η νέα ιστοσελίδα συμπεριφέρθηκε σωστά έως κάποια στιγμή όπου η κίνηση στον server αυξήθηκε τόσο έτσι ώστε μετά από 100 ταυτόχρονα συνδεδεμένους χρήστες κράσαρε. Αναζητήθηκε λοιπόν μια λύση. Η πρώτη λύση ήταν να παραμετροποιηθεί ο server για να έχει καλύτερο performance αλλά και caching. Αφού έγινε αυτό ο server άντεξε έως και 260 ταυτόχρονους χρήστες. Αλλά και αυτό δεν ήταν αρκετό. Έχοντας στον νου ότι αυτό γινόταν μόνο με ένα από τα sites ένα εύλογο ερώτημα δημιουργήθηκε με το τι θα γίνει όταν αυτά γίνουν 5, 10 ή 15;
Έτσι λοιπόν οι αναζητήσεις ξεκίνησαν και οι δύο λύσεις που επικράτησαν ήταν οι εξής:
- Να αγοραστεί ένας 2ος deticated server ο οποίος θα έχει τα αρχεία και θα κάνει caching, ενώ ο πρώτος θα έχει την database.
- Να αγοράσουμε ένα πακέτο managed hosting.
Με δεδομένο ότι όλα τα sites είναι σε wordpress η άποψη μου ήταν περάσουμε στην λύση του WordPress Managed Hosting.
Πολλές ήταν οι γνώμες που άκουσα από πολλούς φίλους που είχαν κάποιες ανάλογες περιπτώσεις. Μια από τις σκέψεις ήταν και το WordPress Managed Hosting Που προσφέρει το papaki.gr. Για τα δικά μας δεδομένα δεν ξέρω αν ήταν ότι καλύτερο μιας και το πακέτο Enterprise περιλάμβανε ( VPS ή Deticated ).
Τελικώς επέλεξα μια λύση που θα πρότειναν χιλιάδες άλλοι χρήστες. Διαβάζοντας πολλά άρθρα για τις 5 καλύτερες εταιρίες Managed WordPress Hosting η απόφαση που πάρθηκε ήταν η WPEngine.
Εκεί υπάρχουν πακέτα που ξεκινούν από 29$ και φτάνουν όσο ανεβαίνουν οι απαιτήσεις. Το πακέτο που επιλέξαμε με δεδομένη την κίνηση ( για αρχή ) ήταν το Business με κόστος 249$ / μήνα . Λέω πως επιλέχτηκε για αρχή γιατί τα δεδομένα του ενός site είναι περίπου 20.000 επισκέψεις την ημέρα. Αυτό σημαίνει περίπου 600.000 επισκέψεις τον μήνα. Το πακέτο προφέρει 400.000 αλλά σε περίπτωση που ξεπεραστεί απλά υπάρχει extra χρέωση 1$ για κάθε χιλιάδα. Πάντα όμως υπόσχονται να δώσουν όσους πόρους χρειάζεται η σελίδα για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα.
Κατά την διαδικασία της αγοράς δηλώσαμε το domain name του site και βέβαια επιλέξαμε που θα είναι το Datacenter (Αμερική, Ευρώπη, Ασία). Εμείς επιλέξαμε Ευρώπη (Λονδίνο).
Αφού έγινε η αγορά ξεκίνησα άμεσα την διαδικασία του Migration .
- Ενημέρωση όλων των Plugin Και θεμάτων που υπήρχαν στην ήδη υπάρχουσα εγκατάσταση
- Αντιγραφή με ftp του φακέλου wp-content.
- Εξαγωγή της Database ( όχι με προεπιλογές αλλά με τις οδηγίες που δίνουν οι ίδιοι)
Αφού έγιναν όλα αυτά και μετά από αρκετές ώρες μιας και είχα 50.000 αρχεία έπρεπε να μεταφερθούν όλα αυτά στον server τους:
Μόλις έγιναν αυτά και για να μην διακινδυνέψω τίποτε επικοινώνησα με το support. Ουσιαστικά το website ήταν στην διεύθυνση onoma.wpengine.com Αυτό από μόνο του με έκανε να σκεφτώ πως θα χρειαστούν κάποιες αλλαγές στην database. Μιας και έτυχε Σάββατο και δεν υπήρχε chat επέλεξα να τηλεφωνήσω ( δεν ήθελα να χάσω χρόνο με support tickets ). Εννοείται πως δεν τηλεφώνησα από τηλεφωνική συσκευή αλλά από το skype. To Support άψογο. Ο πρώτος που μου απάντησε και παρόλο που δεν αναλαμβάνουν αυτοί να κάνουν το Migration αντί να μπει στην διαδικασία να μου πει πως να κάνω εγώ τις αλλαγές στην Database τις έκανε ο ίδιος.
Παρόλο που όλα τα βοηθητικά άρθρα που έχουν είναι αρκετά λεπτομερή είχαν κάποια ασάφεια σε ότι αφορά τις multisite εγκαταστάσεις.
Στην εγκατάσταση μας είχε ήδη δηλωμένο ένα domain name onoma.wpengine.com και εγώ πρόσθεσα τα www.onoma.com & onoma.com
Αυτό που έπρεπε να κάνω στο τέλος ήταν να αλλάξω τις ρυθμίσεις DNS στον καταχωρητή του Domain Name . Έτσι λοιπόν πρόσθεσα μια εγγραφή Α στην οποία το *.onoma.gr θα έπρεπε να δείχνει στην IP που μου είχε δοθεί από την WPEngine.
Σαφώς χρειάστηκαν αρκετές ώρες μέχρι να γίνει η ενημέρωση των DNS
Οι πρώτες εντυπώσεις μου.
Αξιοπιστία & Ασφάλεια
Αυτό που χαρακτηρίζει την WPEngine είναι ότι υπόσχονται και σου δίνουν ασφάλεια και όσους πόρους χρειαστούν οι εγκαταστάσεις σου. Η δοκιμή έγινε σχετικά άμεσα μιας και η ιστοσελίδα που μετέφερε κατάφερε να φτάσει τις 33.132 επισκέψεις σε μια ημέρα με 54.607 προβολές σελίδας. Οι ταυτόχρονοι χρήστες έφτασαν τους 350. Ο server παρέμεινε χαλαρός σαν να μην συνέβαινε τίποτε.
Μέσα στις υπηρεσίες συμπεριλαμβάνονται Firewall & Malware scanning. Επίσης μου έτυχε να λάβω ενημέρωση για αντικατάσταση με νεότερη και ασφαλέστερη έκδοση του timthumb.
Περιβάλλον δοκιμών
Μια δυνατότητα που επίσης δίνει η WPEngine είναι το περιβάλλον δοκιμών Stage. Ανά πάσα στιγμή μπορείς να πάρεις ένα snapshot του website ( database & files ) και να κάνεις ότι δοκιμή θέλεις. Αφού όλα είναι οκ μπορείς με ένα κουμπί να στείλεις αυτό το snapshot στην θέση του live site.
Auto Updates
Είπαμε είναι WordPress Managed Hosting. Από τη στιγμή που θα βγει ενημέρωση ασφαλείας ή διορθωτική, μέσα σε μία ώρα από την ανακοίνωση σου την εγκαθιστούν. Τις μεγάλες ενημερώσεις σε αφήνουν να τις κάνεις εσύ, προτρέποντας με ένα κλικ να κάνεις ένα backup για τον φόβο των Ιουδαίων, το οποίο πάλι με ένα κλικ γίνεται restore. Αξίζει να σημειώσω πως ήδη από μόνοι τους παίρνουν καθημερινά πολλές φορές backup την εγκατάσταση.
CDN
Με ένα κλικ επιλέγετε αν η εγκατάσταση θέλετε να έχει CDN ( έτσι απλά ). Προσοχή να μην έχετε ελληνικά ονόματα στα αρχεία εικόνων.
Caching
Δεν επιτρέπονται τα caching plugins διότι ότι χρειάζεται το κάνουν οι ίδιοι.
Στο πακέτο με κόστος 99$/μήνα (περίπου 72€) μπορείτε να κάνετε έως και 10 εγκαταστάσεις με χώρο 20gb. Οι εγκαταστάσεις δίνεται το δικαίωμα να είναι Multisite (κάτι που δεν ισχύει για το πακέτο των 29$). Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να έχετε 10 διαφορετικές εγκαταστάσεις στις οποίες σε συνδυασμό με το WordPress MU Domain Mapping plugin μπορείτε να κάνετε εκατοντάδες websites. Κάθε subdomain δεν μετράει στις δέκα εγκαταστάσεις.
Θα μπορούσα να μιλάω και να γράφω για ώρες για το θέμα. Εάν θέλετε να ρωτήσετε κάτι μην διστάσετε να σχολιάσετε το άρθρο.
3 Response Comments